Hoogtijd om terug ‘een stapke in de wereld te zetten’ … dat vinden we toch allemaal! Na onze geslaagde zomeruitstap in Antwerpen met Eugeen van Mieghem als leidraad volgt nu onze herfstuitstap naar Brussel in Bozar op donderdag 8 december 2022 en ontdekken we verleden en toekomst van die haast mythische stad Alexandrië.

De tentoonstelling “Alexandrië, vervlogen toekomsten” blikt terug op de gloriejaren van de antieke grootstad aan de hand van een 200-tal werken uit de grootste Europese
museumcollecties, in een ambitieuze scenografie.

Wie Alexandrië zegt, denkt spontaan aan de vuurtoren ervan, één van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. Of aan de beroemde koninklijke bibliotheek, hét centrum van de Westerse kennis in de antieke wereld. En natuurlijk Cleopatra, de queen of the queens, Caesar, Marcus Antonius, … zelfs Asterix.

De tentoonstelling werpt nog een ander licht op de stad Alexandrië dan de gekende voorstellingen ervan. Ze plaatst de stedenbouwkundige, politieke en religieuze organisatie ervan in de kijker. Ook het dagelijkse leven van de inwoners en de wetenschappelijke en filosofische uitstraling van dit kloppende hart van de antieke beschaving tussen de 4e eeuw v.C en de 4e eeuw n.C. komt aan bod.

Een 20-tal hedendaagse werken vult de tentoonstelling aan en legt kritische en poëtische verbanden in verschillende zijsprongen. Om het beeld van Alexandrië doorheen de geschiedenis nog scherper te stellen, worden veel van de aangekaarte thema’s bovendien verruimd met uitstapjes naar andere periodes, van de Byzantijnse en Arabische hoogdagen tot de moderne tijd.

Praktische gegevens
We nemen in Zandbergen de trein van 9.14, spoor 1. Iedereen zorgt zelf voor zijn/haar ticket tot Brussel-Centraal.

De rondleiding in de tentoonstelling en het toegangsticket kosten 20 € per persoon. De rondleiding duurt anderhalf uur. We starten ermee rond 10.30 u.

We zorgen voor een leuk adresje om ‘s middags samen te lunchen. Natuurlijk is iedereen vrij om iets anders te kiezen. Na de lunch is iedereen vrij om door de stad te kuieren en op eigen tempo naar huis terug te keren.

Wil je er graag bij zijn?
Stuur dan een mail naar bestuur@davidsfondszandbergengrimminge.be. Laat ook weten of we voor je een plaats dienen te reserveren voor de lunch.
Regel de betaling van de rondleiding en het toegangsticket door 20 € per persoon te
storten op BE96 8601 0297 7505 van het Davidsfonds Zandbergen-Grimminge met
vermelding van ‘Alexandrië’. Doe dat ten laatste op 30 november 2022.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/29/egypte-expo-s/

Wie van Egypte niet genoeg kan krijgen, kan nog naar

  • Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, vaste collectie Egypte
  • Brussel, Tour & Taxis, expo Toetanchamom (tot het einde van 2022)
  • Mariemont, Museum, Egypte, eeuwige passie (tot 16 april 2023) over egyptomanie
  • Louvre-Lens, La voie des hiéroglyphes (tot 16 januari 2023) over Jean-François Champollion die de hiërogliefen ontcijferde
  • Londen, British Museum, Hieroglyphs, unlocking ancient Egypt (tot 19 februari 2023) over de steen van Rosetta